Літо - період кишкових інфекцій |
Автор: Content manager |
Санітарно-епідемічна ситуація в країні залишається напруженою та нестабільною. За даними Держпродспоживслужби України з початку поточного року виникли 79 спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, внаслідок яких постраждало 941 особа, з них 750 дітей (79,7%), у т.ч. 2 спалахи в Житомирської області, в ході яких постраждало 32 особи, всі хворі діти віком до 17 років. Зареєстровано 49 випадків захворювання на ботулізм, в т.ч 2 - в Житомирській області. Серед усіх випадків - 33 було пов’язано із вживанням рибної продукції, у тому числі п’ятеро постраждалих померло (Донецька, Черкаська, Сумська, Полтавська області по 1, м.Київ - 1). Причиною захворювань стали кишкові інфекції – група інфекцій, що викликає захворювання травного тракту з основними клінічними проявами, такими як підвищення температури тіла, пронос, блювання. До кишкових інфекцій відносяться такі небезпечні захворювання як сальмонельоз,дизентерія, вірусний гепатит «А», холера тощо. Всі ці захворювання виникають внаслідок вживання інфікованих харчових продуктів або води. Наявність збудників, їх розмноження в продуктах харчування не впливає на їх смакові якості, інфіковані продукти на смак і вигляд не відрізняються від безпечних та якісних. Час від зараження до перших клінічних проявів захворювання триває від декількох годин до двох-трьох діб. Правила профілактики можуть здатися занадто очевидними, але тим не менш, щоб уникнути кишкових інфекцій: o мийте руки перед їжею та після відвідування туалету; o в літній період утримайтеся від вживання кондитерських виробів з кремом; o зберігайте у холодильнику сире м'ясо і рибу окремо від готових страв; o ретельно промивайте фрукти, овочі, зелень; o салати зі свіжих овочів зберігайте не більше кількох годин, намагайтеся вживати тільки свіжоприготовлену їжу; o при покупці м'ясних і молочних продуктів віддавайте перевагу фабричній упаковці, обов'язково переконайтеся в терміні придатності; o не купуйте харчові продукти на стихійних ринках; o пийте тільки кип'ячену воду або "мінералку"; o не вживай в їжу незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини. Якщо цього року ви все-таки поповнили неприємну статистику і підозрюєте, що причиною інфекції стала неякісна вода або їжа, не соромтеся звернутися до управління Держпродспоживслужби в Олевському районі. Ваша пильність може стати запорукою здоров'я ваших сусідів, членів сім'ї та близьких.
|