Офіційний сайт Олевської міської ради

Alternative content

Get Adobe Flash player

ВИБОРЧА КОМІСІЯ

___________________________

Баннер

Привітання

Пошук на сайті


ДЛЯ ТУРИСТІВ

МІСТА-ПОБРАТИМИ

Про Олевськ пишуть

 

Olevsk Sity

Календар

2023
Червень
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Випадкове фото

Лічильники

 

 

 

Головна Новини Олевська міська рада Фестиваль дерунів: із Заходу на Схід, від Коростеня до Олевська
Фестиваль дерунів: із Заходу на Схід, від Коростеня до Олевська
Автор: Content manager   

Для багатьох людей деруни – це звична страва з картоплі, нічим не примітна, однак у Коростені свої секрети її приготування. Запрошення відвідати фестиваль дерунів отримав і Олевськ та заодно дізнатися рецепт успіху від коростенців, як ті встигли потрапити до Книги рекордів України, пам’ятник деруну встановити і мера одягти у фартух.

На І Міжнародному фестивалі дерунів у 2008 році коростенці випекли рекордний дерун, який виявився в Україні найбільшим і занесений до Книги рекордів України. Скуштували його усі присутні. На приготування такого дива було витрачено: 96 кг. картоплі, 5 кг. моркви, 20 кг. цибулі, 120 шт. яєць, 6 кг. грибів, 10 кг. сала, 4кг. м’яса, 4,5л. олії і 5л. сметани, різні спеції за смаком. Вага гіганта-деруна становила – 118 кг. Попри те, що страва це калорійна, «креативних» коростенців не налякав гастрит, і цього року фестиваль святкували вже всьоме.

Нарешті, ось він – фестиваль дерунів! У парку імені М.Островського в цей день атмосфера свята починається і вирує до пізнього вечора. Народу зібралося, хоч відправляй на буряки! Адже там… деруни, деруни і ще раз деруни з сметаною, сальцем, піджаркою, цибулькою, огірочками. А до них калганівка, медовуха, хріновуха, самогон, наливка. І все оце готують, смажать, розливають на очах. Аж очі розбігаються і паморочиться у голові! Одним словом, щастя вистачало на різний смак.Господині в українському вбранні, чоловіки у шароварах, у повітрі запах дерунів, веселощів і диму. Скрізь лунає «прошу!», «дякую!», «дайте ще!», «а у вас є ще сало?».Бо цю страву люблять в Коростені всі: від кремезних чоловіків до тендітних дівчат. І що важливо, участь у фестивалі беруть всі установи та підприємства: лікарні, комунальних послуг, послуг зв’язку та інші. Одразу видно єдину громаду, яка працює і відпочиває разом. Географія свята вразила, на фестивалі були гості з Норвегії, Англії, Індії, Білорусії. Свої деруни готували міста-побратими Володимир-Волинський і Слов’янськ. За інформацією прес-служби міської ради, на святі побувало близько 25 тисяч гостей. Завідуючі дитячими садочками Олевська разом із міським головою Анатолієм Поваром теж в черговий раз взяли в ньому участь. Прихопили, для конкуренції, і олевських дерунів, які гості уплітали за обидві щоки.

І хоч як мене манив запах дерунів, пройтися маршрутом мистецьких виставок – це святе. Віночки та патріотичні аксесуари залишаються в моді, їх купували найбільше. А скільки було речей потрібних в господарстві, жалкуйте, хто полінувався поїхати на фестиваль. До речі, фестиваль мав патріотичний характер та проходив під лозунгом «З’їж дерунчик – підтримай наших захисників».

Мер Коростеня Володимир Москаленко, у прямому сенсі, знає що люблять його жителі і чим можна нагодувати громаду. Він щороку одягає фартух, ковпак і гайда смажити свої фірмові деруни.

Фірмових дерунів ми не привезли , а от рецепт прихопили. Щоб користь вам була від цієї статті, записуйте «Деруни від мера»:
Картопля – 0,285 гр.
Борошно – 0,005 гр.
Цибуля – 0,011 гр.
Часник – 0,005 гр.
Яйце – 0,036 гр.
Олія – 0,240 гр.
Сиру картоплю, цибулю та часник натирають на тертці, додають борошно, яйце, сіль, перець, добре перемішують та смажать. Подають з маслом або сметаною.
Їжте, та здоровими будьте!

Наталія Дрозд