Період кишкових інфекцій |
Автор: Content manager |
Період кишкових інфекцій Кишкові інфекції - група інфекцій, що викликає захворювання травного тракту з основними клінічними проявами, такими як підвищення температури тіла, пронос, блювання. До кишкових інфекцій відносяться такі небезпечні захворювання як черевний тиф, дизентерія, харчові токсикоінфекції, сальмонельоз, ботулізм, гастроентероколіти. Всі ці захворювання виникають внаслідок вживання інфікованих харчових продуктів або води, які проникають в організм людини через брудні руки, продукти харчування. Для кишкових інфекцій характерна літньо - осіння сезонність, саме в цей період відбувається ріст захворюваності. Збудники кишкових інфекцій передаються за допомогою фекально-орального механізму, харчовим, водним, контактно-побутовим шляхами. Факторами передачі є м'ясо, яйця, вода, кухонний інвентар, руки, мухи. Джерелом інфекції може бути хвора людина з клінічними проявами інфекції або здоровий носій". Носи становлять епідеміологічну небезпеку, оскільки вони ведуть активний спосіб життя, при цьому контактують зі здоровими людьми, займаються готуванням страв,'будучи хворими працюють на об'єктах громадського харчування, на підприємствах, що займаються виготовленням продуктів харчування. Наявність збудників, їх розмноження в продуктах харчування не впливає на їх смакові якості. Інфіковані продукти на смак і вигляд не відрізняються від безпечних та якісних. Час від зараження до перших клінічних проявів захворювання триває від декількох годин до двох-трьох діб. Більшість спалахів виникає внаслідок недотримання санітарно-гігієнічних вимог, залучення носіїв кишкових інфекцій до приготування страв на гостинах, урочистостях. Враховуючи те, що з настанням літнього періоду зростає небезпека щодо захворюваності на кишкові інфекції для попередження захворювання можна порадити: - Перед приготуванням їжі та перед її вживанням обов'язково мити руки з милом. Обов'язково мити руки після відвідування туалету.^ - Не вживати м'ясні та молочні продукти придбані на стихійних ринках, з рук приватних осіб - Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води). - Не допускати споживання продуктів та напоїв з протермінованим терміном зберігання. - Не вживати в їжу незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини. - Зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлені терміни. -При купівлі будь-якого харчового продукту у торговельній мережі споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку реалізованої продукції. - Зберігання виготовленої страви (паштети, м'ясні салати, багатокомпонентні страви) без холодильного обладнання не має перевищувати 2 години. Овочі та фрукти перед вживанням ретельно мити, обдавати окропом. У випадку виявлення перших ознак шлунково-кишкових розладів необхідно терміново звернутись до лікувальної установи. Не рекомендовано займатись самолікуванням.
Начальник Олевського міжрайонного управління Головного управління Держсанепідслужби у Житомирській області Л.А.Козловець
|